Wat is Mindful-mediation?

Deze innovatieve en unieke vorm van gespreksbegeleiding combineert de beginselen van mindfulness met de gesprekstechnieken van narratieve mediation. Daarmee biedt het een meerzijdige aanpak voor het verbeteren van relaties, conflictoplossing en persoonlijke groei. Door meer bewust te worden van gedachten, emoties en verhalen leer je constructief om te gaan met conflicten en uitdagingen. De combinatie van mindfulness met narratieve mediation, ondersteunt je in het ontdekken van de dominante verhalen dynamiek binnen je eigen relatie en helpt je om deze te veranderen, waar nodig. Deze vorm van gespreksbegeleiding is geen relatietherapie maar gaat wel dieper dan andere vormen van mediation.

Voor wie is Mindful-mediation behulpzaam?

Mindful-mediation is met name bedoeld voor stellen die willen werken aan hun relatie. Dat kan gaan om partners die te maken hebben met een conflict waar ze onderling niet uit komen, partners die twijfelen of hun huidige relatie nog voldoende toekomst heeft, of partners die op zoek zijn naar een vorm van verdieping binnen hun relatie. Tijdens het eerste vrijblijvende kennismakingsgesprek zal worden besproken wat jullie specifieke behoefte is, zodat de aanpak daarop kan worden afgestemd. Het kennismakingsgesprek vindt altijd plaats met beide partners.

Hoe werkt het?

Vanaf het begin van het traject worden twee sporen gevolgd: enerzijds is er aandacht voor de verhalen en dynamiek binnen de relatie en anderzijds wordt er kennis gemaakt met behulpzame oefeningen uit de mindfulness-training.

Wat kun je verwachten?

Vanaf het begin van het traject worden twee sporen gevolgd: enerzijds is er aandacht voor de verhalen en dynamiek binnen de relatie en anderzijds wordt er kennis gemaakt met behulpzame oefeningen uit de mindfulness-training.

Mindfulness als fundament

In de eerste bijeenkomsten ligt de nadruk op het doen van mindfulness-oefeningen, om meer bewust te worden van interne ervaringen. Ademhalingsoefeningen, meditatie en lichaamsbewustzijn helpen om in contact te komen met het huidige moment, de gedachten en emoties die zich op dit moment aandienen. Dit kalmeert niet alleen de geest, maar creëert ook ruimte voor helderheid en compassie. Door met enige distantie naar de eigen emoties en gedachten te kunnen kijken ontstaat een eerste opening voor oprecht contact met anderen.

Narratieve mediation

Tijdens de latere sessies wordt meer stilgestaan bij de dynamiek binnen de relatie en de daarbij horende verhalen. Narratieve mediation gaat uit van het idee dat mensen de verhalen over zichzelf en hun relatie zelf construeren. In het begin van een relatie zijn deze verhalen vaak positief maar na verloop van tijd kunnen deze verhalen ook negatief worden met een gespannen dynamiek tot gevolg. De strategie van narratieve mediation is om eerst de dominante verhalen en de terugkerende (negatieve) dynamiek helder te krijgen en vervolgens strategieën aan te leren die partners kunnen helpen om terug in de positieve dynamiek te komen. Dit gebeurt met behulp van beproefde technieken uit de narratieve mediation. Op deze wijze wordt een duurzame verandering nagestreefd. Dit proces helpt om:

  • Belemmerende overtuigingen los te laten.
  • Constructieve dialogen te voeren.
  • Positieve en versterkende verhalen te creëren.

Terugkom moment na drie maanden

Om er zeker van te zijn dat het traject een blijvende positieve invloed heeft op de relatie plannen we na drie maanden een nieuwe afspraak om te bespreken hoe het gaat en wat er eventueel nog nodig is. Zo nodig kunnen we dan samen extra strategieën bedenken voor een stevige verankering.

Tarieven

Een traject van 8 sessies kost € 850,- voor twee personen. Deze prijs is inclusief reiskosten, werkboek en terugkomdag na 3 maanden. Mochten er aanvullende sessies gewenst zijn dan kosten die € 125,- per keer.